Cel mai periculos traficant de droguri din lume, a fost extrădat de Columbia

Columbia l-a extrădat în Statele Unite pe ”baronul drogurilor” Dairo Antonio Usuga, cunoscut sub numele de Otoniel Otoniel, cel mai periculos traficant de droguri din lume, a anunţat preşedintele columbian Ivan Duque, relatează BBC.

Otoniel era liderul cartelul Clanul Golfului şi este urmărit penal în SUA pentru trafic de droguri. Arestarea sa în luna octombrie a pus capăt unei urmăriri generale care a durat şapte ani, iar în luna aprilie, Curtea Supremă a Columbiei a aprobat extrădarea.

Clanul Golfului face trafic de droguri cu 180-200 de tone de cocaină pe an, potrivit autorităţilor columbiene.

Preşedintele columbian Duque l-a comparat pe Otoniel cu celebrul baron al drogurilor columbian Pablo Escobar.

”Această extrădare arată că nimeni nu este mai presus de statul columbian”, a spus Duque într-un mesaj video, acuzându-l pe Otoniel de uciderea liderilor societăţii civile şi a ofiţerilor de poliţie.

”Vreau să informez că Dairo Antonio Usuga, zis Otoniel, a fost extrădat, cel mai periculos traficant de droguri din lume, asasinul liderilor societăţii civile şi a ofiţerilor de poliţie, cel care a violat fetiţe, băieţi şi adolescenţi. Astăzi câştigă legea, statul de drept, forţa publică şi justiţia”, a declarat Duque pe contul de Twitter.

Quiero informar que fue extraditado Dairo Antonio Úsuga alias \”Otoniel\”; el narcotraficante más peligroso del mundo, asesino de líderes sociales y policías, abusador de niños, niñas y adolescentes. Hoy triunfan la legalidad, el Estado de Derecho, la #FuerzaPública y la justicia. pic.twitter.com/K66UhJuWkE

Înainte de a fi arestat, Otoniel era cel mai căutat om al Columbiei, iar guvernul a oferit o recompensă de 800.000 de dolari pentru a obţine informaţii cu privire la locul unde se află, iar SUA a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari.

Clanul Golfului operează în multe provincii şi are legături internaţionale extinse, fiind implicat în traficul de droguri şi persoane şi exploatarea ilegală a aurului.

Se crede că banda are aproximativ 1.800 de membri înarmaţi, care sunt recrutaţi în principal din grupurile paramilitare de extremă dreapta. Membri ai clanului au fost arestaţi în Argentina, Brazilia, Honduras, Peru şi Spania.

Banda controlează multe dintre rutele folosite pentru a face contrabandă cu droguri din Columbia în SUA şi până în Rusia. Autorităţile americane au descris clanul ca fiind drept ”puternic înarmat (şi) extrem de violent”.

Otoniel a fost în cele din urmă arestat în ascunzătoarea sa din provincia Antioquia din nord-vestul Columbiei în octombrie, aproape de graniţa cu Panama, într-o operaţiune care a implicat 500 de soldaţi sprijiniţi de 22 de elicoptere.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI