Rusia amenință SUA: „America ar trebui să înceteze ameninţările la adresa Rusiei dacă vor menţinerea relaţiilor bilaterale”

Statele Unite ar trebui să înceteze cu amenințările la adresa Rusiei dacă vor să menţină relaţiile cu Moscova, a declarat marţi ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de EFE. Totodată, afirmă oficialul, americanii ar trebui să nu mai „pompeze” cu arme regimul de la Kiev în încercarea de a-i ajuta pe ucraineni să lupte împotriva armatei ruse.

„Abordarea a ceea ce trebuie făcut pentru menţinerea relaţiilor este, fără îndoială, corectă. Ei (americanii) trebuie pur şi simplu să înceteze escaladarea atât la nivel verbal, cât şi din punct de vedere al pompării cu arme a regimului de la Kiev”, a declarat Riabkov pentru un grup de ziarişti ruşi, potrivit Interfax.

„Este necesar ca SUA să înceteze să creeze ameninţări la adresa Rusiei”, a adăugat viceministrul rus.

„Dacă (americanii) ar reuşi să exercite o oarecare influenţă pozitivă asupra Kievului – lucru de care nu numai că mă îndoiesc, dar sunt sigur că nu o vor face, din păcate – cred ca ar exista o anumită perspectivă pentru normalizarea relaţiilor”, a afirmat Serghei Riabkov.

Moscova, potrivit lui, observă în prezent o „tendinţă descendentă” în relaţiile SUA cu Rusia din cauza părţii americane. „Ne pare rău, dar asta nu are nicio influenţă asupra hotărârii noastre de a ne îndrepta către atingerea obiectivelor operaţiunii militare speciale (în Ucraina) şi de a ne adapta la circumstanţele legate de sancţiunile SUA”, a subliniat el.

Luni, Rusia a prezentat o notă de protest ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, pentru unele declaraţii „inacceptabile” ale preşedintelui american Joe Biden despre omologul său rus, Vladimir Putin.

Moscova a avertizat că remarcile lui Biden, „nedemne de un om de stat de rang atât de înalt, aduc relaţiile ruso-americane în pragul rupturii”.

Joia trecută, preşedintele SUA l-a calificat pe şeful statului rus drept un „dictator criminal” care a autorizat atacuri „inumane” împotriva Ucrainei.

Rusia cere NATO să se abţină de la paşi care ar putea duce la escaladarea în continuare a situaţiei, a declarat adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov, citat de Interfax.

„La ora actuală nu avem relaţii cu NATO şi, dacă vor exista, depinde de Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat Riabkov presei în finalul unei întâlniri cu deputaţi ai „Rusiei Unite”, partidul de guvernământ din Federaţia Rusă.

Riabkov s-a referit şi la declaraţiile făcute anterior de către Washington despre presupusele planuri ale Rusiei de a folosi arme chimice şi biologice în Ucraina, calificându-le drept insinuări rău intenţionate, întrucât Moscova, potrivit acestuia, nu ar avea astfel de tipuri de arme.

„Nu avem nici una, nici alta. Problema este că SUA s-au obişnuit să se audă doar pe sine”, a comentat diplomatul rus pentru Interfax declaraţia preşedintelui american Joe Biden conform căreia „Vladimir Putin este cu spatele la zid şi ar lua în calcul să utilizeze arme biologice şi chimice în Ucraina”.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI