Al patrulea general rus a fost ucis în Ucraina

Volodimir Zelenski, a anunțat că un alt general rus a fost ucis în luptă. Președintele Ucrainei nu l-a numit pe ofițer, dar un consilier al ministrului de interne a spus pentru presa ucraineană că generalul-major Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul Azov, lângă Mariupol.

Este cel de-al patrulea general ucis, ceea ce îi face pe unii analiști să se întrebe de ce militari cu grad superior din armata ruse sunt atât de aproape de linia frontului, potrivit BBC.

Analiștii cred că aproximativ 20 de generali conduc operațiunile rusești în Ucraina, ceea ce înseamnă că, dacă toate decesele raportate sunt confirmate, o cincime dintre generalii ruși au fost uciși în lupte.

Cu pierderi atât de mari, unii experți consideră că generalii nu au fost pur și simplu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că, cel mai probabil, Ucraina îi vizează în mod special pe acești ofițeri superiori.

„Nu cred că este un accident. Dacă ar fi fost unul era accident, dar au fost vizați mai mulți”, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.

O persoană din cercul apropiat al președintelui Zelenski a declarat pentru Wall Street Journal că Ucraina are o echipă de informații militare concentrată pe localizarea ofițerilor ruși. „Caută generali de rang înalt, piloți, comandanți de artilerie”, a declarat sursa pentru Wall Street Journal.

Pentru că armata Ucrainei este depășită numeric de cea a Rusiei, țintirea ofițerilor superiori ar putea fi o parte importantă a războiului informațional, spune Rita Konaev.

Pentru ca Ucraina să vizeze anumiți ofițeri ruși, trebuie să știe unde sunt aceștia. Analiştii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut să ofere indicii despre localizarea anumitor ţinte.

„Dacă rușii folosesc telefoane mobile sau radiouri analogice pentru a comunica cu ofițerii superiori, ucrainenii au totul în tavă”, a declarat pentru BBC analistul în apărare Konrad Muzyka, de la Rochan Consulting.

După moartea unui alt ofițer superior, general-major Vitali Gerasimov, Ucraina a făcut publică o înregistrare în care doi presupuși ofițeri ruși vorbeau despre moartea generalului și se plângeau că rețeaua sigură de comunicații nu funcționează.

Este neobișnuit ca astfel de ofițeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de linia frontului, iar sursele occidentale cred că Vladimir Putin i-a trimis acolo pentru a prelua control asupra operațiunilor care, în unele zone, s-au blocat.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI