Starea de spirit a lui Vladimir Putin după invadarea Ucrainei. Cum se simte președintele rus?

Serviciile de informații americane sunt preocupate în aceste zile de starea de spirit a președintelui rus Vladimir Putin.  

Analiștii serviciilor încearcă să-și dea seama de modul în care aceasta afectează gestionarea crizei din Ucraina, spun surse citate de CNN.

Observatorii care analizează comportamentul lui Putin au speculat public de mai multă vreme că comportamentul său a devenit din ce în ce mai imprevizibil și irațional. De când președintele rus a lansat invadarea Ucrainei, miercurea trecută, înalți oficiali americani au cerut agențiilor de informații să adune orice date noi despre cum se simte liderul rus și cum a fost influențată mentalitatea sa de răspunsul neașteptat de dur din partea comunității internaționale.

Comunitatea de informații din SUA a petrecut zeci de ani încercând să „decodeze” mintea fostului ofițer KGB care conduce efectiv Rusia din 1999. Dar, deși Statele Unite au cunoștințe instituționale extraordinare despre el, Kremlinul rămâne ceea ce oficialii serviciilor de informații numesc o „țintă dură”, foarte greu de pătruns prin spionajul tradițional.

Nu există nicio nouă evaluare cuprinzătoare care să indice o schimbare a sănătății generale a lui Putin, a spus un oficial american. Iar analiștii nu exclud ca strategia lui Putin să fie tocmai cea de a proiecta instabilitate, în încercarea de a împinge SUA și aliații să-i dea ceea ce își dorește de teama unei reacții mai grave.

Dar acest interes brusc reflectă senzația că modul în care a luat Putin decizia de a invada Ucraina a fost neobișnit – poate din cauza izolării prelungite în timpul pandemiei de COVID-19, după cum arăta un raport recent.

„Tot ce au SUA sunt presupuneri, deoarece deciziile și declarațiile lui Putin nu par să aibă sens”, a spus o sursă familiarizată cu rapoartele recente de informații pe această temă. „De ani, de decenii, Putin a acționat conform unui șablon destul de specific”, a adăugat sursa.

Comunitatea serviciilor de informații a produs zeci de rapoarte de informații brute din diverse surse. Un astfel de raport care a circulat prin peste 10 agenții citează o sursă potrivit căreia comportamentul lui Putin a devenit „foarte îngrijorător și imprevizibil” doar în ultimele două zile, potrivit unei copii obținute de CNN.

Dar pentru a arăta cât de dificilă este obținerea directă a acestor informații, descrierea a venit la FBI de la o sursă care discutase cu o altă sursă, necunoscută, „cu acces excelent”. Raportul notează că această persoană a furnizat în trecut informații pe care agențiile de informații au putut să le coroboreze în mod independent.

Sursa din spatele raportului a declarat pentru FBI că Putin „și-a exprimat furia extremă” față de sancțiunile occidentale puse în aplicare ca răspuns la atacul asupra Ucrainei și „a simțit că sancțiunile au escaladat situația mai repede decât se aștepta și dincolo de ceea ce a considerat a fi potrivit”. Nu se știe exact care sancțiuni l-au înfuriat pe Putin, pentru că acea parte a raportului este redactată.

Raportul, care provine de la FBI, vine cu câteva avertismente: recunoaște că sursa care a furnizat informațiile „s-ar putea să fi furnizat informații pentru a influența” luarea deciziilor din SUA – cu alte cuvinte, că ar putea să fie o operațiune de informare menită să manipuleze Statele Unite.
iar oficialii avertizează că informațiile brute nu trebuie luate drept fapte.

Dar raportul a determinat, totuși, alte agenții din cadrul administrației Biden să solicite FBI-ului să urmărească sursa sa pentru informații suplimentare.

Biroul Directorului pentru Informații Naționale, CIA și FBI au refuzat să comenteze despre acest raport.

Speculațiile despre sănătatea mintală a lui Putin au început după ce acesta a ținut joi un discurs în care a prezentat o istorie deformată, revizionistă, care pretindea să justifice intervenția sa în Ucraina.

Senatorul Marco Rubio, un republican din Florida, a postat vineri pe Twitter că Putin „a fost întotdeauna un ucigaș, dar problema lui acum este diferită și semnificativă” – și a sugerat că își bazează evaluarea pe informațiile primite în calitate de vicepreședinte al Comitetul de Informaţii al Senatului.

„Mi-aș dori să pot împărtăși mai multe, dar deocamdată pot spune că este destul de evident pentru mulți că ceva nu este în regulă cu Putin. Ar fi o greșeală să presupunem că acest Putin va reacționa în același mod în care ar fi făcut-o acum 5 ani”, a scris Rubio.

Pentru unii, îndrăzneala deciziei lui Putin de a invada – precum și amenințarea sa implicită de a folosi arme nucleare – este diferită de campaniile militare atent calculate și mult mai limitate pe care le-a lansat în trecut. Imaginile cu președintele rus așezat la zeci de metri distanță de consilierii săi militari în timpul întâlnirilor au subliniat doar imaginea unui lider izolat, care acționează numai după mintea lui.

Au urmat mai multe reacții. Fostul ambasador SUA în Rusia Michael McFaul a scris pe Twitter că Putin s-a „schimbat” și părea „complet deconectat de realitate” și „nemulțumit”. Fostul director al Serviciului de Informații Naționale Jim Clapper, care este analist de securitate națională la CNN, a spus că Putin e „nemulțumit” și a avertizat: „Îmi fac griji pentru acuitatea și echilibrul lui”.

Alți observatori ai lui Putin spun însă că acțiunile recente ale președintelui rus sunt relativ în concordanță cu omul pe care serviciile de informații americane s-au fixat de zeci de ani, menționând că el a demonstrat de mult timp dorința de a risca înfrângerea militară în operațiuni despre care Statele Unite credeau că nu oferă nicio șansă de succes – inclusiv ordonarea unei a doua invazii a Ceceniei în 1999, la doar trei ani după ce armata rusă fusese deja învinsă acolo.

Putin nu este „nebun”, a spus Beth Sanner, o fostă consilieră a lui Donald Trump. Mai degrabă, a spus ea, el este „foarte emoțional în acest moment și a fost foarte, foarte izolat, ceea ce crește acea stare emoțională. Dar nu cred că este nebun”.

Un oficial american este de acord cu această declarație, argumentând că Putin acționează într-un mod de care părea să fie capabil de mult timp. Mai degrabă decât o schimbare în acuitatea sa mentală, a spus el, oficialii cred că pur și simplu s-a înfuriat și nu și-a lăsat consilierii să-i dea evaluări sincere.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI