Iohannis, mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor: Minoritatea roma a împărtășit greutățile, dar și idealurile și speranțele națiunii noastre

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor. Șeful statului spune că lupta cu manifestările rasiste și xenofobe, depășirea prejudecăților, precum și atingerea egalității reale de șanse pot fi asigurate prin educație și cultură. 

„Într-o perioadă în care discursul incitator la ură, violenţa şi intoleranţa sunt din nou prezente în spaţiul public, avem datoria de a rămâne vigilenţi şi de a nu permite ca drepturile omului să fie încălcate, iar romii să fie o dată în plus marginalizaţi.

Am convingerea că lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură. În «România Educată», minorităţile naţionale sunt preţuite, iar relaţiile dintre oameni şi autorităţi se bazează pe dialog şi pe aprecierea diversităţii, forţele motrice ale progresului Europei”, precizează şeful statului.

El menţionează că se împlinesc 166 de ani de la momentul în care comunitatea roma şi-a dobândit libertatea, iar „actul dezrobirii romilor de la 1856 este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul şi construcţia naţiunii”.

„De atunci şi până în prezent, comunitatea roma a contribuit constant la modernizarea ţării noastre. Minoritatea roma a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria României şi a împărtăşit greutăţile, dar şi idealurile şi speranţele naţiunii noastre.

Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenţia capacitatea societăţii noastre de a-şi găsi coeziunea. Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii şi a memoriei unei comunităţi profund încercate de istorie.

Evocăm astăzi amintirea victimelor robiei, ale deportărilor, umilinţelor, privaţiunilor şi ale asimilării forţate. (…)

Ziua Dezrobirii Romilor este şi un prilej înnoit de reflecţie asupra setului de valori care a stat la baza viziunii şi a acţiunii elitelor care au luptat, la începuturile modernităţii României, pentru libertatea şi demnitatea romilor, ca parte de nedespărţit a libertăţii şi demnităţii naţionale. Să valorificăm efortul lor şi să continuăm să acţionăm în acelaşi spirit de solidaritate, responsabilitate şi respect faţă de semeni”, transmite Klaus Iohannis.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI