Danemarca se declară dispusă să trimită ajutor militar în Ucraina

Danemarca se declară dispusă să trimită ajutoare militare Ucrainei.”Răspunsul este da”, a afirmat premierul danez Mette Frederiksen când a fost întrebată dacă Danemarca este dispusă să ajute Ucraina în cazul unei invazii din partea Rusiei.

”Danemarca este pregătită să asiste Ucraina cu echipamente militare dacă Rusia invadează ţara”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, în cadrul unei conferinţe de presă privind noua politică externă şi de securitate a ţării. Ea a discutat, de asemenea, despre cooperarea ţării cu NATO, informează EurActiv.

„Răspunsul scurt este da”, a răspuns Frederiksen la întrebarea dacă Danemarca ar ajuta Ucraina în eventualitatea unei invazii.

„Există un risc real de război pe teritoriul Europei şi, desigur, ne vom ajuta prietenii din Ucraina. Credem că această situaţie este mai gravă decât războiul din Balcani. Rusia provoacă Occidentul”, a spus ea.

„În prezent, nu există discuţii despre trimiterea de soldaţil danezi”, a mai spus premierul.

„Ca şi alte state, vom ajuta, iar acest lucru [trimiterea de trupe în Ucraina] este un subiect care trebuie discutat cu aliaţii. Acest subiect nu este obiectul dezbaterilor la momentul actual”, a mai precizat Frederiksen.

Danemarca a fost, de asemenea, de acord să aplice sancţiuni în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, a adăugat premierul, fără a comenta natura exactă a acestor sancţiuni.

Frederiksen a subliniat, totodată, importanţa unei cooperări mai strânse a Danemarcei cu ONU, NATO, UE şi SUA.

„Putem asigura securitatea Danemarcei doar dacă colaborăm cu cei din jurul nostru. Chiar şi atunci când este dificil. O parte esenţială a strategiei noastre este, prin urmare, ca Danemarca să fie pregătită să-şi asume responsabilitatea”, a continuat prim-ministrul, adăugând că Danemarca va fi dispusă să aloce un buget mai mare pentru sectorul apărării în viitor.

Potrivit ministrului Apărării, Trine Bramsen, unul dintre modurile în care Danemarca ar putea ajuta, ar fi în domeniul securităţii cibernetice.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI