Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: „Este exclus să ajungem în brațele FMI. Nu știu de ce domnul Cîțu este așa de îngrijorat

Ministrul Fianțelor, Adrian Câciu, a declarat joi că este exclus ca România să fie nevoită să apeleze la FMI, din cauza problemelor legate de inflație și de dobânzi. Acesta a contrazis astfel temerile exprimate miercuri de Florin Cîțu care a atras atenția aupra evoluției negative a economiei:

„Este exclus! Nu știu de ce domnul președinte Cîțu este așa de îngrijorat. Dobânzile în acest moment în România sut stabile. Într-adevăr sunt la un nivel ridicat pentru că au crescut între ianuarie 2021-noiembrie 2021, de la 2,5% la 5,4%. Vorbesc despre dobânzile la titlurile de stat românești. În momentul acesta dobânzile s-au stabilizat, sunt chiar mai mici decât în noiembrie.

Inflația cu care ne confruntăm și lăsată poate de cei care au fost înaintea noastră și astăzi sunt îngrijorați este cea mai mare inflație din ultimii 17 ani. Dacă nu vrem să ne uităm în spate, evident ne îngrijorăm de viitor. Guvernul este foarte responsabil și acționăm foarte prudent. Toate riscurile privind dobânzile au fost prezentate și în coaliție și în Parlament”.

Ministrul Finanțelor a subliniat că recesiunea apare atunci când dobânzile se situează peste inflație, ceea ce nu e cazul în prezent.

„Nu există acest risc, nu există nici riscul de recesiune. Se întâmplă atunci când dobânzile sunt mult peste inflație, ceea ce a fost cazul în 2010. În prezent, inflația este peste dobânzi.

Cursul valutar de astăzi este mai mic decât cursul valutar din noiembrie. Este o situație grea prin care trece România. Am venit ă stabilizăm țara. Încrederea investitorilor există”, a declarat ministrul Finanțelor.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI