Se prelungește imunitatea după a 3-a doză de vaccin? Precizările specialiștilor

Peste un milion de români s-au vaccinat deja cu doza 3 de vaccin anti-COVID. Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a explicat cât durează efectul dozei booster.

„Este adevărat, s-a observat că împotriva infecției – deci, nu a formelor severe de boală – după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecție scade. Se menține în continuare un anumit nivel de protecție, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare. Evident, o contribuție la asta o are și varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context – transmisie de variantă Delta +  scădere a imunității împotriva infecției – mai multe autorități publice din lume au luat decizia de a administra și o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a șase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul de la Institutul Cantacuzino, conform Digi24.

Cătălin Țucureanu  a mai precizat că „această a treia doză aduce un plus de protecție față de infecție, deci inclusiv față de formele cu simptomatologie ușoară sau absentă, aduce protecție și față de formele severe, dar trebuie subliniat că schema primară de vaccinare protejează foarte bine împotriva formelor severe de boală”.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI