Dominic Fritz: Timișoara va avea căldură și apă caldă, însă doar până luni. Sistemul va funcționa la un nivel minim

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat, joi după-amiază, că un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe în câteva ore furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale.

 Acesta spune că este o soluție temporară, deoarece noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7.00. Deoarece cantitatea de gaz este limitată, sistemul va funcționa doar la un nivel minim, spune primarul.

„Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajută în această criză.

Din păcate asta este doar o soluție temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcționa doar la un nivel minim.

Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna această încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumă record. Dar explozia prețului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste prețuri. Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țară care au aceeași problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție.

După mai multe săptămâni de discuții și negocieri cu toți mari furnizori de gaz și câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piața de gaz este enormă și de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România.

Vom continua – împreună cu toți care au fost în aceste zile de partea Timișoarei, cu toți cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză – toate demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, astfel încât Timișoara și celelalte orașe cu termoficare publică să aibă furnizori și resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. Timișorenii au suferit destul în ultimele zile”, a transmis Dominic Fritz, pe Facebook.

Primarul Timișoarei Dominic Fritz anunța joi dimineața că furnizorul de gaze naturale i-a anunțat miercuri seara că nu mai vrea să semneze contractul cu Colterm.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI