Ar trebui ca femeile care alăptează să se vaccineze împotriva coronavirusului? Ce spune OMS

Vaccinarea în timpul alăptării este sigură și recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea mamei care alăptează “nu prezintă niciun risc” pentru mamă şi sugarul ei, conform instituției.

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de asigurare a sănătăţii, furnizării anticorpilor şi protecţiei împotriva COVID-19 a copilului, explică OMS.

„Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de asigurare a sănătăţii, furnizării anticorpilor şi protecţiei împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă şi sugarul ei. Alăptarea are multe avantaje pentru mamă şi copil şi trebuie continuată atât în timpul infecţiei COVID-19, cât şi după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern”, se arată într-o informare a CNCAV.

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauţie recomandate, “chiar dacă mama se îmbolnăveşte” de COVID-19.

„Mamele care alăptează şi care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecţia cu virusul SARS-CoV-2″, afirmă sursa citată.

OMS atrage atenția asupra măsurilor de precauţie pentru mamele care au contractat virusul:

– respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măşti de protecţie sau acoperirea gurii şi a nasului;

– spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde, înainte şi după atingerea copilului;

– curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor atinse în mod regulat.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI