Valeriu Gheorghiță: Întrebarea nu e dacă valul 4 Covid va veni în România, ci când și care va fi amploarea lui

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că întrebarea nu este dacă va veni valul 4 al pandemiei la noi în țară, ci când și care va fi amploarea acestuia.

„Nu am ajuns la imunizarea în masă. Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze. Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante virale este mai mare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre valul patru, Gheorghiţă a afirmat:

„Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii. În toată această pandemie ne-am dorit ca aceste predicții să nu se adeverească, dar ne uităm la caracteristicile virusologice și la experiența altor țări unde a crescut numărul de cazuri – India, Rusia, Marea Britanie, Spania, Franța, Portugalia, Danemarca, Italia, Grecia”, spune Gheorghiță.

Medicul militar spune că este important să mergem în concediu, fiindcă avem nevoie de asta.

„Știm cum să ne ferim, ce reguli să respectăm în sensul că nu trebuie să avem grijă de igienă sau să purtăm mască doar pentru că ne cere cineva. Știind aceste reguli și având la dispoziție posibilitatea de ne vaccina avem toate instrumentele prin care să evităm o creștere semnificativă a numărului de cazuri în perioada următoare. Dacă nu ne vom vaccina suficient, e posibil și acestea sunt și estimările OMS, că la sfârșitul lui august 90% din cazurile de Covid sa fie generate de această variantă Delta. Tendința la nivel european este de creștere a numărului de cazuri de infectare”, a adăugat medicul, la o emisiune TV.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI