Producţia internă de carne de porc acoperă doar 25% din consumul din ţară

Ministrul Agriculturii Adrian Oros nu crede că în România va fi o criză alimentară în viitorul imediat, deşi recunoaşte că în ţară există o criză în ceea ce priveşte carnea de porc.

„Credinţa mea este că nu ne paşte o criză alimentară, cel puţin nu în viitorul imediat. (…) Am văzut şi eu, citesc tot felul de analize făcute de specialişti FAO sau ONU, care ne semnalează că peste 10, 15 ani sau acum de când a apărut această pandemie o să apară şi o crză alimentară. Sigur, unii pun această criză alimentară pe seama schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de producţie”, a spus ministrul la Digi24.

Adrian Oros susţine însă că în România sunt probleme în ceea ce priveşte carnea de porc şi legumele. „Avem o criză a cărnii de porc, aceasta a apărut în 2017, când s-a instalat pesta porcina africană, care într-un an şi jumătate a acoperit aproape toată ţara şi care a făcut ca multe ferme să fie falimentate. Astăzi, de exemplu, din 3,6 milioane locuri de cazare în ferme la porc la îngrăşat sunt ocupate sub 900.000. (…) Producţia internă acoperă doar 25% din consumul intern”, a mai spus ministrul.

Şi la legume se înregistrează un deficit al balanţei comerciale. „Avem o problemă, dacă mă uit pe balanţa comercială, cu legumele. Dacă la carnea de porc avem un deficit al balanţei comerciale de 620 de milioane euro anual, la legume avem un deficit de 500 milioane de euro”, a adăugat Adrian Oros.

Ministrul Agricuturii susţine că România are o problemă structurală şi că singura soluţie ar fi asocierea micilor fermieri. „Noi avem şi o problemă structurală, foarte mulţi fermieri sunt mici, au putere de negociere mică, nu reuşesc nici atunci când îşi procură seminţe, îngrăşăminte, pesticide să obţină preţuri avantajoase, nici atunci când vor să-şi valorifice producţia nu reuşesc să o valorifice pe toată, astfel âncât foarte mulţi dintre ei nu rezistă pe piaţă”, a precizat ministrul.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI