Un judecător ucrainean a fost răpit la Chișinău

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, care se ascunde de la autorităţile de la Kiev, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit amplasat în centrul municipiului Chișinău, relatează deschide.md.

Poliţia a fost sesizată în jurul orei 13.15, iar în prezent ofiţerii de investigaţie şi urmărire penală întreprind toate măsurile în stabilirea tuturor circumstanţelor.

Avocatul lui Ceaus, Iulian Balan, a confirmat faptul că clientul său a fost răpit.

„Azi 3 aprilie 2021, din centrul Chişinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanţele judecătoreşti a Republicii Moldova. A fost răpit de un grup înarmat de persoane şi dus într-o direcţie necunoscută. În situaţia dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toţi care cunosc careva informaţii la subiectul dat vă rog să o comunicaţi poliţiei”, a transmis avocatul.

Portalul deschide.md aminteşte că Judecătorul Ceaus este acuzat de către autorităţile din Ucraina de luare de mită. În anul 2017, Kievul l-a dat în urmărire, acesta aflându-se iniţial în Crimeea, iar apoi în Republica Moldova.

El a încercat să obţină azil politic în Republica Moldova, însă Curtea Supremă de Justiţie i-a respins recent solicitarea.

Președintele Maia Sandu susține că este inadmisibil ca oamenii să dispară de pe stradă și solicită ajutorul Ministerului de Interne și al serviciilor secrete.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a anunțat Maia Sandu pe Facebook.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI