Un pic ne mai desparte și se împlinesc doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în anul 2014. Vorbim despre o invazie considerată a fi cel mai mare atac asupra unei țări europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Conform estimărilor, coflictul armat dintre cele două state a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare. Chiar și după 707 zile de război, acesta nu pare să se apropie de un final. Din contră, Kremlinul este dispus să ducă mai departe această luptă nu doar cu Ucraina, ci cu Occidentul.
UPDATE 9:00 – Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 14 din cele 20 de drone lansate de Rusia într-un atac desfăşurat în cursul nopţii de marți spre miercuri care a rănit o persoană şi a avariat mai multe clădiri comerciale, a anunţat, miercuri, armata, relatează Reuters.
Forţele aeriene au precizat într-un comunicat că dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, dar şi trei rachete Iskander au vizat cinci regiuni ucrainene din sud şi est.
Comandamentul militar din sud a declarat că o persoană a fost rănită şi că au fost avariate silozuri agricole şi un magazin în regiunea Mikolaiv, unde au fost doborâte cinci drone. Detalii privind pagubele din alte regiuni nu au fost disponibile imediat.
UPDATE 7:15 – Rusia este hotărâtă să ducă războiul cu Occidentul până la capăt și merge dincolo de simpla propagandă, deoarece cuvintele corespund acțiunilor, potrivit La Stampa, citat de Rador Radio România.
Moscova a dezvoltat o nouă doctrină militară, care prevede un război permanent împotriva Occidentului și se echipează pentru o perioadă lungă de timp, care nu lasă nicio speranță de pace-fantomă.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, practic șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, Nikolai Patrușev, vorbește acum cu o anumită claritate despre acest subiect, deși de obicei este criptic sau apocaliptic în mod aluziv. Astfel, în timpul unei întâlniri la Universitatea Tehnică Maritimă de Stat din Sankt Petersburg (tema a fost pregătirea personalului tehnic pentru industriile de înaltă tehnologie), Patrușev a îndemnat în mod explicit militarii să se pregătească pentru un război lung cu Occidentul.
„Anglo-saxonii duc un război prin procură împotriva Rusiei, iar războiul nu se va opri nici după încheierea fazei fierbinți a conflictului din Ucraina”, a spus Patrușev.
În cursul amenințărilor, acesta este un pas decisiv înainte față de prima dată când Patru
UPDATE 6:20 – Iohannis merge la Bruxelles, unde va pleda ca Ucraina să rămână o prioritate de vârf pe agenda Uniunii Europene.
Preşedintele Klaus Iohannis va merge, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, la Bruxelles, pentru a participa la ceremonia omagială organizată de Comisia Europeană în memoria lui Jacques Delors și la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde va pleda ca Ucraina să rămână o prioritate de vârf pe agenda Uniunii Europene.
UPDATE 5:10 – Rachetele GLSDB ale Boeing sunt pregătite pentru a fi transferate pe front. Ce ar însemna acest ajutor pentru Ucraina
După testarea cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de proiectile cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing (GLSDB), care pot atinge ținte în adâncul teritoriului deținut de Rusia, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters.
Ele ar putea ajunge „pe câmpul de luptă” chiar de miercuri, a informat Politico.
Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate la sol (GLSDB) de la Boeing pentru a mări numărul limitat de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care au o rază de 160 de kilometri, pe care le-au trimis SUA.
Bombele cu diametru mic lansate la sol vor permite armatei Ucrainei să lovească ținte la o distanță de două ori mai mare decât rachetele pe care le trage acum cu HIMARS, furnizat de SUA, și ar putea forța Rusia să mute proviziile și mai departe de linia frontului.