Barcelona va interzice închirierea de apartamente către turişti din 2028

Primarul Jaume Collboni a anunțat că până în noiembrie 2028 cele 10.101 de licenţe în vigoare în prezent pentru închirierea pe termen scurt a cât mai multor apartamente vor fi anulate. 

Barcelona, una dintre destinaţiile turistice de top ale Spaniei, a anunţat că va interzice închirierea de apartamente către turişti din 2028, anunţă „The Guardian”.

Înainte de a fi destinaţie turistică, Barcelona este şi un oraş. Unul dintre motoarele de producţie ale ţării, găzduieşte patru universităţi publice şi numeroase centre de cercetare private, locuit de 1,62 milioane de rezidenţi care, datorită profitului enorm al închirierilor pe termen scurt, din ce în ce mai greu găsesc o casă în care să trăiască la un preţ decent.

Şi, apoi, de asemenea, o destinaţie turistică. Acesta este sensul legii oraşului, anunţată de primarul de stânga al capitalei catalane, Jaume Collboni. Până în noiembrie 2028, a anunţat edilul, cele 10.101 de licenţe în vigoare în prezent pentru închirierea pe termen scurt a cât mai multor apartamente vor fi anulate.

Aproximativ 25.000 de turişti sosesc în Barcelona în fiecare zi, iar localnicii – inclusiv cei care lucrează în turism – îi numesc „lăcustele”. Boom-ul turistic datează din ultimii zece ani: chiriile, datorită boom-ului corespunzător al chiriilor pe termen scurt, au crescut în medie cu 68%, iar costul locuinţelor cu 38%.

Şi din cartiere întregi din Barcelona, la fel ca în multe oraşe din Europa, chiriile pe termen scurt i-au alungat pe rezidenţi.

O măsură similară este deja în vigoare în Mallorca de câţiva ani, deşi continuă protestele împotriva turiştilor care o devastează şi care duc la creşterea preţurilor pentru cei care locuiesc pe insulă tot timpul anului. „Turişti, vă urâm”, este sloganul protestului.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI