Pilda zilei
Al patrulea mag
Există o poveste tare veche, care spune că, de fapt, au fost patru magi doreau să se închine Mântuitorului, la naşterea Sa. Cel de-al patrulea şi-a vândut tot ce avea şi, cu banii obţinuţi, a luat trei pietre scumpe: un safir, un rubin şi o perlă, pe care să le ducă în dar Mântuitorului. Grăbindu-se să ajungă în Babilon, unde îl aşteptau cei trei magi, acesta a întâlnit pe drum un om rănit, pe care nimeni nu îl ajuta. L-a dus pe bietul om la un doctor căruia i-a dat safirul pentru a-1 îngriji pe bolnav până ce se va însănătoşi complet. Toate acestea l-au întârziat. Când a ajuns la locul întâlnirii, magii plecaseră deja fără el, însă nu s-a descurajat, ci şi-a continuat drumul singur, călăuzit de steaua ce-1 ducea spre Bethleem. Ajuns aici, a aflat că magii L-au găsit deja pe prunc, că soldaţii lui Irod omoară toţi copiii nou-născuţi şi că Sfânta Familie a plecat spre Egipt, pentru a se feri de mânia regelui. Chiar în faţa sa, un soldat încerca să-i smulgă unei tinere femei copilul pentru a-1 omorî. Femeia îşi apăra cu disperare pruncul. Magul i-a arătat soldatului necruţător rubinul şi i-a spus:
– Lasă copilul să trăiască şi îţi voi da această piatră scumpă. Nimeni nu va afla de târgul nostru.
Ademenit de nestemată, soldatul a luat piatra, îndepărtându-se grăbit. Tânăra femeie i-a mulţumit străinului cu lacrimi de bucurie şi recunoştinţă.
Acesta s-a hotărât să-L caute mai departe pe Mântuitor. Acum, mai avea un singur dar, perla. A plecat şi el spre Egipt, unde, ani de zile, L-a căutat pe Iisus, însă fără nici un rezultat. După 30 de ani, a aflat că undeva, în Palestina, Mântuitorul propovăduieşte Evanghelia. Bucuros că, în sfârşit, ştie unde îl poate găsi, s-a grăbit spre ludea. Ajuns la Ierusalim, spre seară, a aflat că Iisus Hristos este răstignit pe Dealul Căpăţânii. S-a grăbit magul spre locul acela cu dorinţa să-L vadă în viaţă pe Mântuitor, să-I ducă darul său pe care îl păstrase de atâta timp. însă, prin faţa lui au trecut doi soldaţi romani ce duceau în sclavie o tânără evreică. Oprindu-i, magul le-a spus:
– Dacă îi daţi drumul fetei, vă dăruiesc această perlă. O puteţi vinde şi împărţi banii. Veţi câştiga mult mai mult lăsând fata liberă.
Lacomi, soldaţii au luat perla, eliberând-o pe tânără, care, plângând de fericire, nu ştia cum să-i mulţumească străinului. Dar magul, rugându-se cerului să-L vadă măcar o clipă pe Mântuitor, se grăbea spre Golgota. Acum, nu mai avea nimic. Îi era ruşine să se închine împăratului împăraţilor fără nici un dar. Însă, când a ajuns lângă Cruce, Mântuitorul S-a uitat drept spre el şi i-a spus:
– În sfârşit, ai venit. Tu mi-ai adus cele mai frumoase daruri …
– Bine, dar nu mai am nimic, ce Ţi-am adus eu? – a întrebat mirat magul.
– Tot ce duceai cu tine ai dat celor neajutoraţi. Dându-le lor, Mie Mi-ai dat. Darul tău a ajuns la Mine şi, îţi spun, că el este cel mai însemnat, căci, acela care îl iubeşte pe Dumnezeu, îi iubeşte pe oameni.
Cine nu caută nevoile celorlalţi spre a fi de folos cu ce poate, nu va găsi mulţumire şi bucurie, nu va afla adevărata viaţă. Cu cât te apropii mai mult de oameni, cu atât eşti mai aproape de Dumnezeu.
Tradiții, obiceiuri și superstiții din ziua de Crăciun
*Crăciunul este o perioadă magică Cu toții încercăm să fim mai buni, să dăruim și să petrecem timpul cu familia. Sărbătoarea Crăciunului este un prilej pentru mulți dintre noi de a ne relaxa, a socializa mai mult și de a lăsa treburile deoparte. Acum, familia și prietenii sunt în centrul atenției noastre și nimic nu ar trebui să strice această atmosferă de dragoste, liniște și bucurie pe care ne-a aduce Crăciunul.
*Din tradiția populară se spune că pruncului Iisus, a fost așezat sub un măr și Moș Crăciun a început să culeagă fructe pe care ulterior să le arunce cu bucurie copiilor care treceau pe acolo. De aici vine obiceiul ca Moș Crăciun să aducă daruri copiilor. Totodată, obiceiul darurilor este legat și de cadourile oferite de magi (aur, smirnă și tămâie) Pruncului Sfânt.
*Simbol al Crăciunului, bradul este elementul principal din casele oamenilor în perioada Crăciunului, acesta fiind împodobit cât mai frumos și la baza căruia sunt așezate în noaptea de Crăciun toate darurile aduse de Moșu’.
*Cuplurile de îndrăgostiți au grijă ca, de Crăciun, să se sărute sub vâscul pus deasupra ușii de la intrarea în casă pentru a le aduce noroc și prosperitate anul ce vine.
*Se spune că la masa de Crăciun este bine să ascultăm și să primim colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor.
*Creștinii ortodocși merg de dimineață la biserică, la Liturghie. Cei ce s-au spovedit se împărtășesc și abia apoi se așază la masa cu familia.
*Dacă vrei să ai noroc anul următor, nu da bani cu împrumut, nici de Crăciun, nici de Anul Nou.
*Pentru noroc și prosperitate, așază un fir de busuioc pe masa de Crăciun.
*Copiii născuți de Crăciun sunt norocoși.
*Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul.
*Dacă aşezi o nucă şi un bănuţ de argint în apa cu care te speli pe faţă în dimineața zilei de Crăciun, se spune că vei avea noroc tot anul şi vei fi sănătos.
*Pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așază căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile.
*Dacă în ziua de Crăciun ninge, se zice că în ziua de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.
Sursa: Realitatea Spirituala