Răspunsul Ucrainei după ce Putin a cerut încetarea focului pentru două zile: „Lăsați ipocrizia!”

 

Mihailo Podoliak, consilier prezidențial al președintelui Ucrainei, Volodomir Zelesnki, a transmis o reacție, după Vladimir Putin a cerut încetarea focului în regiunile ocupate în Ucraina timp de aproape două zile.  

„În primul rând. Ucraina nu atacă teritorii străine și nu ucide civili. Așa cum face Federația Rusă. Ucraina ucide doar membri ai armatei de ocupație de pe teritoriul său…În al doilea rând. Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate. Abia atunci va începe un ‘armistiu temporar’. Lăsați ipocrizia”, a scris Mihailo Podoliak, pe Twitter. 

„Un gest pur de propagandă”

Într-un mesaj separat destinat presei, Podoliak a denunţat această încetare a focului ordonată cu puţin timp înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, calificând-o drept „un gest pur de propagandă”.

„Rusia încearcă prin toate mijloacele să reducă cel puţin temporar intensitatea luptelor şi a loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câştiga timp”, consideră consilierul preşedinţiei ucrainene.

Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, încetarea focului pe frontul din Ucraina, timp de 2 zile

Responsabilul ucrainean l-a acuzat pe Putin că „nu are nici cea mai mică dorinţă de a pune capăt războiului” şi că încearcă „să-i convingă pe europeni să exercite presiune asupra Kievului” în vederea unor negocieri de pace, ceea ce Ucraina a refuzat de luni de zile.

„Prin ‘negocieri’ preşedintele rus Vladimir Putin înţelege recunoaşterea de către întreaga lume a dreptului Rusiei de a pune mâna pe teritorii străine în deplină impunitate şi de a comite crime de război”, subliniază Mihailo Podoliak, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

„Rusia (reprezentată de Putin) înţelege prin cuvântul ‘negocieri’ faptul de a-i propune Ucrainei şi lumii să-i recunoască ‘dreptul de a ocupa teritorii străine’ în absenţa oricăror consecinţe juridice pentru masacrele comise pe teritorii străine”. Acest lucru este categoric inacceptabil”, a insistat Podoliak, conform Agerpres.

„Nu este necesar să răspundem iniţiativelor deliberat manipulatoare ale conducerii ruse”, a mai spus el.

„Ucraina nu va duce nicio negociere cu Rusia pentru un ‘armistiţiu de Crăciun'”

La fel de categoric a fost şi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. „Ucraina nu va duce nicio negociere cu Rusia pentru un ‘armistiţiu de Crăciun’. Statul agresor trebuie să părăsească teritoriul ţării noastre”, a declarat Danilov, citat de RBC.ua.

Amintim că potrivit unui comunicat oficial publicat pe site-ul Kremlinului, Putin i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să oprească focul pe tot frontul din Ucraina începând cu 6 ianuarie, ora 12.00, până în 7 ianuarie, ora 24.00.

Înainte de acest anunț,  Patriarhul Kirill al Rusiei a făcut apel la o încetare a focului în Ucraina şi a pledat pentru un armistiţiu de Crăciunul ortodox de rit vechi.

Referitor la acest apel, același consilier al lui Zelenski a transmis că este o capcană cinică. 

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a spus el, tot pe Twitter. 

„Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru Ortodoxia globală și acționează ca un ‘propagandist de război’. A cerut genocidul ucrainenilor, a incitat la uciderea în masă și insistă asupra unei militarizări și mai mari a Federației Ruse. Astfel, declarația Bisericii Ortodoxe Ruse despre ‘Armistițiul de Crăciun’ este o capcană cinică și un element de propagandă”, a transmis el. .

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI