Fostul primar al unei comune din Olt, viceprimarul şi alţi angajaţi ai primăriei, trimişi în judecată de DNA

Fostul primar al unei comune din judeţul Olt, viceprimarul şi alţi angajaţi ai primăriei au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzaţi că au plătit o firmă pentru realizarea unei investiţii în localitate, dar lucrările au fost fie neconforme, fie neexecutate. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 50 de milioane de lei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii DNA Craiova l-au trimis în judecată pe Ion Robert Rotea, la data faptelor primar al comunei Vitomireşti, judeţul Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, instigare la spălare a banilor.

Au mai fost trimişi în judecată administratorul SC Old & New Construct SRL pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, dare de mită, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, administratorul unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la dare de mită, spălare a banilor.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Ion Lucian Radu, primar împuternicit la comunei Vitomireşti de la data de 12 aprilie 2021, iar anterior fusese viceprimar şi preşedinte al comisiei de recepţie, pentru comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, două infracţiuni de fals intelectual, Laurenţiu Filip Vasiloiu, Mugurel Ştefan Barbu, la data faptelor angajaţi ai Primăriei comunei Vitomireşti şi membri al comisiei de recepţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,

complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, 

Maria Rodica Tudose şi Andrei Nicolae Vasile, la data faptelor inspectori în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de: fals intelectual, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, abuz în serviciu, fostul diriginte de şantier, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual şi a altor persoane angajate la două societăţi comerciale. 

“La data de 9 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomireşti, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert şi SC Old & New Construct SRL, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect <<Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomireşti, judeţul Olt>>. Pentru executarea lucrărilor s-a obţinut finanţare guvernamentală prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). Lucrările erau reprezentate de modernizarea a 83 de străzi, în lungime totală de aproximativ 23 kilometri. A doua zi, SC OLD & New Construct SRL ar fi transferat execuţia parţială a lucrărilor prin încheierea unui contract de prestări servicii cu un intermediar, contract ce nu a fost înregistrat în actele oficiale încheiate cu beneficiarul”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că în perioada 2019-2021, primarul şi viceprimarul, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de recepţie, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de societatea SC Old & New Construct SRL, în condiţiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate.

“Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomireşti în cuantum de 19.073.538 lei (pagubă produsă şi nerecuperată), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea respectivă. De asemenea, ar fi fost produs un prejudiciu de 29.737.646 lei în dauna Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, reprezentând finanţarea guvernamentală alocată prin FDI în baza unor justificări false pentru lucrări neexecutate sau neconforme”, a mai precizat DNA.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obţinute de  Ion Robert Rotea prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (puse le dispoziţie de ceilalţi inculpaţi, în calităţile menţionate mai sus).

“În perioada 25 august – 08 octombrie 2021, pentru <<serviciile>> de mai sus, omul de afaceri, administrator al SC Old & New Construct SRL, ar fi remis, prin intermediar, primarului Rotea Ion Robert, sub forma contravalorii unei locuinţe situate în municipiul Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuinţa respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpaţi”, a mai anunţat DNA. 

Până în prezent, primăria comunei Vitomireşti nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Olt.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI