Germania: Aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în cele şase luni de război

Aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în Germania în cele şase luni de la începutul invaziei ruse, deşi ”un număr considerabil” dintre ei nu au rămas în ţară, a anunţat, marţi, Ministerul german de Interne, relatează AFP.

Un total de 967.546 de persoane, majoritatea de naţionalitate ucraineană, şi-au găsit refugiu ”cel puţin temporar” în Germania, potrivit ministerului. Mai mult decât atât, 36% dintre ei sunt minori cu vârsta sub 18 ani.

În plus, 74% dintre adulţii enumeraţi sunt femei.

”Un număr considerabil” dintre aceşti refugiaţi şi-au continuat drumul către alte ţări ale Uniunii Europene sau s-au întors acasă. Potrivit altor date federale, aproximativ 150.000 de tineri ucraineni erau înscrişi în şcolile germane la jumătatea lunii august.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei lansată în luna februarie a declanşat cea mai mare criză de refugiaţi din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu peste 6,6 milioane de persoane strămutate pe continent, conform ultimelor cifre ale Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Potrivit UNHCR, citat de Ministerul german de Interne, aproximativ 3,8 milioane de refugiaţi s-au întors acasă, cel puţin temporar. O mare parte dintre cei strămuţi s-au stabilit în ţările care se învecinează cu Ucraina, în special în Polonia, dar şi în România şi Cehia.

Un sondaj ONU publicat în iulie arată că cei mai mulţi dintre ei spun că vor să se întoarcă acasă cât mai curând posibil, dar se aşteaptă să rămână în ţara gazdă până la sfârşitul ostilităţilor.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI