Premieră: Cercetătorii de la Cambridge au reușit să schimbe grupa de sânge a unui rinichi care provenea de la un donator

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au reușit să modifice cu succes grupa de sânge a trei rinichi care proveneau de la donatori. Descoperirea ar putea îmbunătăți semnificativ șansele ca pacienții care așteaptă să facă un transplant să reușească să găsească organul potrivit. 

În prezent, un rinichi care provine de la o persoană cu grupa sanguină A nu poate fi transplantat unei persoane cu grupa sanguină B și nici invers. 

Dar schimbarea grupului de sânge la O (persoanele cu această grupă de sânge sunt donatori universali) ar permite să aibă loc mai multe transplanturi, deoarece aceasta poate fi utilizată pentru toate persoanele, indiferent de grupa de sânge. 

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit o mașină de perfuzie normotermă, un dispozitiv care se conectează cu un rinichi uman pentru a trece sângele oxigenat prin organ, astfel încât să fie păstrat mai bine pentru utilizare ulterioară și pentru a curăța sângele infuzat cu o enzimă prin rinichiul donatorului decedat, conform Gândul.ro.

Enzima a îndepărtat markerii grupei sanguine care căptușesc vasele de sânge ale rinichilor, ceea ce a dus la transformarea organului în tipul sanguin 0, scrie The Guardian. 

Impact asupra sănătății oamenilor care fac parte din minorități 

„Luând rinichi umani de tip B și pompând enzima prin organ folosind mașina noastră de perfuzie normotermă, am văzut că, în doar câteva ore, am transformat un rinichi de tip B într-un tip O. Este foarte interesant să ne gândim la modul în care acest lucru ar putea avea un impact asupra atâtor vieți”, a spus Serena MacMillan, doctorand la Universitatea din Cambridge. 

Oamenii din grupurile etnice minoritare așteaptă adesea cu un an mai mult pentru un transplant decât pacienții albi, așa că studiul ar putea avea implicații speciale pentru ei, spun experții. 

Oamenii din comunitățile minoritare sunt mai susceptibili de a avea sânge de tip B și, cu rate scăzute de donare de la aceste populații, nu există suficienți rinichi pentru a beneficia de transplant. 

În 2020-2021, puțin peste 9% din totalul donărilor de organe din Regatul Unit au provenit de la donatori de culoare și minorități etnice, în timp ce pacienții de culoare și etnicii minoritari reprezintă 33% din lista de așteptare pentru transplant de rinichi. 

Acum, cercetătorii trebuie să vadă cum va reacționa rinichiul de tip O – nou schimbat – la tipul de sânge obișnuit al pacientului în aportul normal de sânge. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI