Emma Răducanu, prima care va evolua pe terenul central la Wimbledon

Emma Răducanu va fi prima jucătoare din această ediţie care va evolua pe terenul central al complexului de la Wimbledon.

Jucătoarea se va întoarce pe locul în care a trăit unul dintre cele mai frumoase momente ale sale, anul trecut, când şi-a făcut debutul în turneele de Grand Slam.

Înainte ca Răducanu să devină un nume cunoscut anul trecut, adolescenta se afla pe locul 338 în lume când a primit un wildcard şi a ajuns în optimi de finală la turneul londonez, împotriva tuturor previziunilor.

Ea a făcut faţă surprinzător de bine presiunii, dar debutul ei de poveste de la Wimbledon s-a încheiat în circumstanţe neplăcute, Răducanu fiind nevoită să se retragă în turul al patrulea, după ce a avut dificultăţi de respiraţie.

În timp ce dezbaterile se purtau cu privire la capacitatea tinerei de a face faţă presiunii de pe o scenă mare, acestea au fost rapid clarificate două luni mai târziu, după ce a devenit prima jucătoare venită din calificări care a câştigat un turneu de Grand Slam, când a cucerit Openul Statelor Unite.

Acum, după ce a jucat un an în circuit, Răducanu se află pe locul 11 în lume, dar fără să fi strălucit în privinţa rezultatelor recente şi având şi probleme cu unele accidentări.

Dar, tânăra de 19 ani nu mai este străină de presiune, şi anul acesta va da startul acţiunii în competiţia feminină pe terenul central împotriva lui Alison Van Uytvanck.

„Întotdeauna a fost visul meu să păşesc pe Centre Court. Este un lucru pe care mi-am dorit întotdeauna să îl fac şi pentru care am început să joc tenis”, a declarat Răducanu, care nu a mai jucat niciodată pe Centre Court.

„Anul acesta am un sentiment atât de special când mă plimb pe teren, simt cu siguranţă că oamenii mă susţin. Primesc încurajări şi din partea unora dintre cei care lucrează la turneu, îmi spun: ‘Te descurci’, mă încurajează, e destul de special.

Unul dintre avantaje este că acum nu mai trebuie să traversez drumul de la Aorangi pentru a mă antrena pe terenul 28 sau aşa ceva.”

O altă speranţă britanică privită cu un optimism precaut este fostul campion Andy Murray, care a luptat după o operaţie la şold, care i-a pus în pericol cariera, şi a urcat până pe locul 51 în clasament.

O cursă până în finala de la Stuttgart l-a adus pe scoţian pe tabloul principal, chiar dacă nu este cap de serie. Rămâne de văzut dacă corpul său poate rezista în meciuri de cinci seturi, jucătorul de 35 de ani urmând a-l înfrunta pe James Duckworth în primul tur.

Principalul favorit, Novak Djokovic, care şi-a pierdut pentru a doua oară în acest an locul întâi în clasament, îşi va începe campania împotriva lui Kwon Soon-woo, fără să fi jucat vreun meci oficial pe iarbă, după sferturile de finală de la Roland Garros.

sursa foto: WTA

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI