Arestări masive la Gay Pride, la Istanbul. Parada a fost interzisă

Poliţia turcă a arestat peste 200 de persoane, activiști și jurnaliști,  la Gay Pride, la Istanbul.

Printre persoanele arestate se numără și un fotograf AFP. Înainte de începutul evenimentului, poliţia a efectuat o descindere în forţă în mai multe baruri – în cartierul Cihangir – în zona emblematicei Pieţe Taksim şi a arestat ”la întâmplare” persoane care se aflau acolo, inclusiv jurnalişti şi activişti ai drepturilor comunității LGBTQ+, a constatat AFP.

Gay Pride a fost interzis în mod oficial de către guvernatorul oraşului, însă sute de manifestanţi care agitau steaguri curcubeu s-au adunat în străzile din zona Pieţei Taksim, în întregime închisă publicului.

Scandând ”Viitorul e queer!”, ”Nu veţi fi niciodată singuri!” sau ”Suntem aici, suntem queer şi nu plecăm nicăieri!”, manifestanţii au defilat timp de peste o oră pe străzi, în cartierul Cihangir.

Persoanele arestate au fost conduse, la bordul a două autobuze, la principalul comisariat din oraş, a constatat un grafician video AFP. Potrivit mai mutor martori, poliţia a încercat să împiedice presa să filmeze arestările.

Bülent Kilic, un fotograf experimentat şi premiat al AFP, obişnuit cu zonele de conflict, a fost încătuşat cu mâinile la spate, i s-a smuls tricoul şi a fost urcat, împreună cu alţii, într-un furgon de poliţie. El a fost arestat anul trecut în aceleaşi circumstanţe.

sursa foto: Twitter

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI