Klaus Iohannis, prezent luni la Riga pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Klaus Iohannis, va participa luni la cea de-a șaptea ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și la cea de-a patra ediție a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Republica Letonia, la Riga, informează Cotroceniul.

„Având în vedere noul context geopolitic marcat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Inițiativa trebuie să se poziționeze în actuala situație de securitate europeană, în special contribuția pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Inițiativei: transport, energie, digital.

În cadrul intervenției sale, Președintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, atât în plan bilateral, cât și la nivel multilateral. Președintele României va sublinia că țara noastră va sprijini toate modalitățile prin care Inițiativa poate ajuta Ucraina, în special prin intermediul proiectelor de interconectare la care această țară ar putea participa, ca partener al Inițiativei. Totodată, Președintele României va evidenția importanța acordării unui sprijin similar de către Inițiativă Republicii Moldova și Georgiei, ca state care, ca și Ucraina, au vocația de a deveni membre ale Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis va arăta că România va continua să urmărească consolidarea Inițiativei și a instrumentelor de care aceasta dispune, precum Forumul de Afaceri și Fondul de Investiții al I3M, care și-au dovedit deja eficiența. Totodată, Președintele României va sublinia că țara noastră sprijină derularea activităților Inițiativei în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum și în direcția consolidării parteneriatului transatlantic.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția, totodată, importanța pentru România a inițiativelor Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esențiale în actualul mediu de securitate european.

România a găzduit în 2018, la București, al treilea Summit al Inițiativei, ocazie cu care au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul acesteia, precum: lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 de oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai Uniunii Europene şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante).”

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI