Americanii și francezii din Rusia, sfătuiți să plece imediat din țară

Statele Unite și Franța și-au sfătuit duminică cetățenii care se află în Rusia să părăsească „neîntârziat” această țară.

Ambasada SUA în Rusia i-a avertizat duminică pe cetățenii americani că ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a pleca „imediat”, din cauza numărului tot mai mare de companii aeriene care anulează zborurile din și spre această țară.

„Un număr din ce în ce mai mare de companii aeriene anulează zborurile spre și dinspre Rusia, iar numeroase țări și-au închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești. Cetățenii americani ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi Rusia imediat prin intermediul opțiunilor comerciale încă disponibile”, a transmis ambasada într-un comunicat citat de CNN.

Ambasada SUA le reamintește cetățenilor americani că nivelul de recomandare de călătorie al Departamentului de Stat pentru Rusia este la 4, adică „Nu călătoriți”.

La rândul său, Franţa a recomandat duminică cetăţenilor săi care se află în Rusia „să părăsească neîntârziat” această ţară din cauza restricţiilor tot mai mari impuse traficului aerian între Rusia şi Europa, relatează AFP, preluată de Agerpres. De asemenea, tuturor francezilor li se recomandă să părăsească Belarusul pe cale terestră.

„Din cauza restricţiilor tot mai multe în ceea ce priveşte circulaţia aeriană între Rusia şi Europa, se recomandă insistent francezilor care se află în trecere prin Rusia (turişti, vizitatori, studenţi, diverse categorii profesionale aflate în interes de serviciu) să ia măsuri pentru a părăsi neîntârziat ţara prin legăturile aeriene existente”, transmite Ministerul de Externe de la Paris. Tototdată, francezilor li se recomandată amânarea deplasărilor în Rusia.

În urma invaziei ruse din Ucraina, Uniunea Europeană şi-a anunţat duminică decizia de a închide fără întârziere spaţiul aerian european pentru avioanele şi companiile aeriene ruse. Cea mai mare a companiilor europene, între care Air France, și-au suspendat în consecinţă de duminică, 27 februarie, deservirea şi survolul Rusiei, precizează Ministerul francez de Externe. La rândul său, compania rusă Aeroflot a anunțat că-și va opri zborurile către Europa începând de luni, 28 februarie.

În același timp, în contextul tensiunilor militare între Ucraina şi Belarus şi al închiderii spaţiului aerian din Belarus, orice călătorie în Belarus este „nerecomandată oficial”, potrivit recomandărilor MAE francez.

Francezilor care se află în Belarus li se recomandă să părăsească ţara fără întârziere pe cale terestră, prin punctele de trecere a frontierei cu Lituania, Polonia sau Letonia. În caz de necesitate, pasagerii care sosesc cu avionul trebuie să solicite o viză de ieşire de la serviciile Ministerului de Interne belarus, precizează diplomaţia franceză.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI