Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a răspuns, marţi, acuzaţiilor aduse de Gabriela Firea, privind riscul de a pierde fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, care ajung la aproape 300 de milioane de euro.
”Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situaţia termiei din Bucureşti. Să ne uităm din nou la graficul cu alocările de bani pentru termie din ultimii ani. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte şi tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a reţelei. În ceea ce priveşte fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obţină banii europeni care erau alocaţi Bucureştiului”, a scris Nicuşor Dan în postare.
Primarul Capitalei arată că a preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiţi de 2 ani.
”Nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei. Din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toţi cei 63 de km au fost alocaţi de administraţia Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reuşit să înlocuiască 7 km!”, spune Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei mai menţionează că a trebuit mai întâi să deblocheze situaţia financiară, pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria, şi apoi să scoată la licitaţie 40 de km din cei 63, deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămaşi în 6-7 ani, pe care începem lucrările primăvara asta.
”Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP şi cu Banca Mondială”, mai scris Nicuşor Dan.
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a scris, marţi, pe Facebook, că Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheaţă în case, ea acuzându-l pe actualul primar al Capitalei că riscă să piardă fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, de aproape 300 de milioane de euro.
Ea preciza că şi dacă licitaţiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu, pentru că proiectul este finanţat pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023.
Sursa: Mediafax