Tulpina Omicron a devenit predominantă în Africa de Sud. Președintele a fost depistat cu COVID-19

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Tulpina Omicron a devenit deja dominantă în această țară.

Președintele Cyril Ramaphosa s-a simțit rău după ce a plecat de la o ceremonie de stat în memoria fostului președinte F.W. de Klerk, care a decedat luna trecută. Acesta s-a testat pentru COVID-19, iar rezultatul a ieșit pozitiv, potrivit unui comunicat al Președinției sud-africane.

Deocamdată, președintele sud-african primește tratament pentru simptome ușoare de Covid-19 și este monitorizat de medici militari. El și-a delegat atribuțiile vicepreședintelui David Mabuza pentru săptămâna care urmează.

După ce experții din Africa de Sud au detectat pentru prima dată varianta Omicron, la sfârșitul lunii noiembrie, cazurile de COVID au crescut vertiginos în această țară. Oamenii de știință spun că Omicron a înlocuit deja Delta ca variantă dominantă. Africa de Sud se confruntă cu o rată fără precedent de noi infecții de la începutul pandemiei, anunța președintele Ramaphosa săptămâna trecută, îndemnând la vigilență și la vaccinare.

În urmă cu o lună, numărul cazurilor noi de infectare scăzuse la mai puțin de 300 pe zi, iar rata de pozitivare a testelor se situa în jurul valorii de 2 la sută. Cele mai recente date, publicate duminică, arată că rata de pozitivare a crescut la aproape 29 la sută, cu peste 18.000 de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore.

„Președintele Ramaphosa spune că propria sa îmbolnăvire servește drept avertisment pentru ca toți oamenii din țară să se vaccineze și să rămână vigilenți. Vaccinarea rămâne cea mai bună protecție împotriva formelor grave și a spitalizării”, precizează comunicatul Președinției sud-africane.

Puțin peste 25 la sută din populația sud-africană a fost complet vaccinată.

Președintele Ramaphosa, care are 69 de ani și este complet vaccinat, s-a întors recent dintr-o călătorie în Africa de Vest. El a fost testat negativ pentru Covid-19 la revenirea la Johannesburg, în data de 8 decembrie. Președintele se află acum în autoizolare la Cape Town, relatează CNN.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI