Se interzice fumatul! Țigările nu vor mai putea fi cumpărate legal în curând

Până în 2025 se plănuiește ca fumatul să fie interzis Noua Zeelandă. Dacă această lege va fi implementată, cei care au în prezent vârsta de 14 ani sau mai mică nu vor putea niciodată să cumpere legal tutun.

Se propune ca pentru realizarea acestui plan să fie crescută vârsta legală pentru fumat în fiecare an.

 „Aceasta este o zi istorică pentru sănătatea poporului nostru”, a declarat ministrul asociat al sănătății, dr. Ayesha Verrall.

Guvernul a anunțat creșterea vârstei legale pentru fumat dar și alte măsuri în încercarea de a face fumatul inaccesibil, și astfel Noua Zeelandă să rămână fără fumători în următorii patru ani. Alte măsuri includ reducerea cantității legale de nicotină din produsele din tutun la niveluri foarte scăzute, reducerea magazinelor în care țigările ar putea fi vândute în mod legal și creșterea finanțării serviciilor care luptă cu această dependență. Noile legi nu vor restricționa vânzările de țigări electronice, scrie The Guardian.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun tinerilor. Tinerii care au vârsta de 14 ani la intrarea în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal”, a spus Verrall.

11,6% dintre toți neozeelandezii cu vârsta de peste 15 ani fumează, o proporție care crește la 29% în rândul adulților maori indigeni. Guvernul se va consulta cu un grup de lucru pentru sănătate maori înainte de a introduce legislația în parlament.

Noile reguli au fost bine primite de experții în sănătate publică.

„Noua Zeelandă este din nou lider în lume – de data aceasta cu un plan de implementare pentru 2025, fără fumat – și schimbă regulile jocului”, a declarat Dr. Natalie Walker, directorul Centrului de Cercetare a Dependenței de la Universitatea din Auckland.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI