Anunț despre pensii! Cîțu: Susținem ca toate pensiile să fie bazate pe contributivitate

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, a declarat marţi că toate pensiile în România ar trebui să fie bazate pe contributivitate.

Cîțu spune că această măsură face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Liderii coaliției de guvernare au discutat luni despre prorogarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali.

„Noi susţinem ca toate pensiile în România să fie bazate pe contributivitate, pentru că există anumite categorii în România unde există restricţii pentru care nu pot să aibă venituri şi atunci bineînţeles că trebuie să ducem pe toată lumea pe contributivitate. Este un criteriu de la care nu abdicăm.

În acelaşi timp, reforma pensiilor este în PNRR. Va trebui să fie implementată în 2023. Deci, tot sistemul de pensii, toate pensiile – în PNRR scrie foarte clar «pensiile speciale sau pensiile de serviciu, toate vor trece pe sistem de contributivitate» – şi atunci se rezolvă această problemă pentru toate aceste categorii”, a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului.

Fostul premier a menţionat că în 2023 va trebui implementată reforma pensiilor.

„Trebuie să găsim o soluţie. Aşa cum avem acele pensii pentru persoane care au lucrat, de exemplu, în anumite sectoare în economie, unde nu aveau contributivitate… Această reformă a pensiilor are mai multe obiective: să fie sustenabilă, să fie echitabilă şi să aibă acea limită de cheltuieli din buget, ca procent din PIB. (…) La Ministerul Muncii exista o echipă care se ocupa. Acum, Ministerul Muncii a trecut la PSD. Vom vedea cum să fie accelerată această reformă. Cred că în 2023 trebuie să fie implementată, atunci este milestone, deci avem tot anul viitor pentru a face reforma pensiilor”, a precizat Cîţu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, după ședința liderilor partidelor din coaliția de guvernare, că susține prorogarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali.

Pensiile speciale pentru primari, consilieri și președinți de consilii județene au fost introduse prin Codul administrativ din 2019, însă au fost prorogate în fiecare an.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI