Un scurtmetraj regizat de Andreea Cristina Borţun a câştigat Marele Premiu BIEFF 2021

Scurtmetrajul „When Night Meets Dawn”, regizat de Andreea Cristina Borţun, a câştigat Marele Premiu BIEFF 2021 în valoare de 1.500 de euro.

Filmul, prezentat anul acesta în Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, a impresionat juriul prin limbajul cinematografic şi prin peisajul sonor pe care cineasta le-a ales pentru a ilustra un moment de transgresiune.

Juriul competiţiei internaţionale, din care au făcut parte regizorul şi artistul vizual Antoine Chapon, Angelika Ramlow, membră a echipei Berlinale Forum Expanded şi manager de proiect la Arsenal Distribution, alături de curatorul  Mathieu Janssen, pre-selecţioner pentru festivalul Vienna Shorts şi director al secţiunilor competiţionale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen, a acordat premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 1.000 de euro, cineastului Nicolaas Schmidt, regizorul scurtmetrajului „Inflorescence”.

„Acordăm acest premiu unui cineast care a filmat o imagine ce ar putea părea nesemnificativă la o primă vedere, dar care devine puternică graţie încrederii pe care regizorul i-o acordă”, a fost motivaţia juriului.

Premiul pentru cel mai bun concept vizual, în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „This Day Won’t Last”, realizat de Mouaad el Salem, care surprinde „viaţa de zi cu zi a regizorului într-un montaj senzual format din imagini fragile, ce îmbină clipuri video cu fotografii splendide ale unor corpuri, mări şi plante”.

O menţiune specială din partea juriului i-a fost oferită scurtmetrajului „Misty Picture”, realizat de Christoph Girardet şi Matthias Müller.

Organizată pentru prima dată în istoria festivalului, competiţia naţională a avut un singur câştigător, care a primit un premiu în valoare de 1.500 de euro.

„Eram somnambul când am văzut toate acele culori”, scurtmetraj regizat de Bogdan Balla, a fost desemnat cel mai bun film românesc prezentat la a 11-a ediţie BIEFF, după ce a impresionat juriul format din curatoarea Charlotte Bohn, parte din echipa care se ocupă de programul secţiunii Forum Expanded a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, criticul, selecţionerul şi distribuitorul de film Pedro Emilio Segura Bernal, selecţioner al  festivalurilor Black Canvas FCC (Mexic), şi Reykjavik Film Festival (Islanda), alături de criticul de film Andreea Pătru, selecţioner al  festivalului Tenerife Shorts şi membră a comitetelor de selecţie ale Festivalului Internaţional de Film de la Las Palmas şi Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid.

La mijlocul lunii decembrie, unele dintre filmele prezentate la BIEFF vor rula la Timişoara, la Casa de Cultură a Studenţilor, în cadrul unei ediţii speciale a festivalului. În perioada 10 – 12 decembrie, spectatorii vor urmări aici filmele premiate în acest an, scurtmetrajele câştigătoare în 2020 şi o expoziţie dedicată grupului artistic kinema ikon.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI