Facebook închide funcția de recunoaștere facială

Facebook a anunțat marți că renunță la funcția de recunoaștere facială. Criticii spun că tehnologia de recunoaștere facială – care este populară în rândul comercianților, spitalelor și companiilor cu activități în domeniul securității – ar putea compromite confidențialitatea, ar putea viza grupurile marginalizate și ar putea normaliza supravegherea intruzivă.

„Organismele de reglementare sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care guvernează utilizarea acestei funcții. În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri este o soluție adecvată”, a scris Jerome Pesenti, vicepreședinte responsabil cu inteligența artificială la Facebook, într-o postare pe blog, conform Reuters.

Vestea vine, de asemenea, într-o perioadă în care compania Facebook a fost supusă unui control intens din partea autorităților de reglementare și a legiuitorilor, cu privire la siguranța utilizatorilor și la o gamă largă de abuzuri pe platformele sale.

Compania a declarat că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnic ai Facebook au optat pentru setarea de recunoaștere a feței, iar schimbarea va șterge acum „șabloanele de recunoaștere facială” a peste un miliard de persoane.

Eliminarea va fi implementată la nivel global și este de așteptat să fie finalizată până în decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Facebook a adăugat că instrumentul său automat de text, care creează descrieri de imagini pentru persoanele cu deficiențe de vedere, nu va mai include numele persoanelor recunoscute în fotografii după eliminarea recunoașterii feței.

În viitor, funcția se va limita la anumite servicii, cum ar fi ajutarea oamenilor să obțină acces la conturile lor blocate sau să deblocheze un dispozitiv personal, a spus Facebook în postarea de blog.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI