România cere ajutorul Comisiei Europene pentru aprovizionarea spitalelor cu un medicament vital

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară și a cerut ajutor pentru aprovizionarea spitalelor din România cu Tocilizumab.

Tocilizumabul este un medicament ce se administrează intravenos și este folosit în tratamentul artritei reumatoide, dă rezultate foarte bune și în tratarea pacienților cu COVID-19, mai ales în combinație cu dexametazona, un corticosteroid.

În urmă cu o zi, Cseke Attila a cerut sprijin medical și omologului său din Polonia.

„Ministrul interimar al Sănătăţii a informat comisarul european despre situaţia epidemiologică la nivel naţional din acest moment, subliniind faptul că România încă nu a atins vârful acestui val pandemic, iar rata de vaccinare a crescut în ultima perioadă, dar insuficient”, se arată într-un comunicat al MS.

Conform sursei citate, Cseke Attila a solicitat sprijin comisarului european pentru identificarea unor soluţii mai rapide de aprovizionare a spitalelor cu medicamentul Tocilizumab, utilizat la tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19, şi pentru echipe medicale care să sprijine, pe perioade determinate, personalul medical român din prima linie.

De altfel, potrivit MS, ministrul interimar al Sănătăţii a avut şi marţi după-amiază o discuţie similară cu omologul polon, Adam Niedzielski, care a asigurat ministrul român că analizează posibilitatea acordării de ajutor medical României.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI