De luna viitoare pașaportul verde Covid-19 va fi obligatoriu pentru toți angajații”

Începând din octombrie, Italia se pregăteşte să impună obligativitatea paşaportului verde Covid-19 pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei din sectorul privat.

În lipsa unui paşaport verde, angajaţii ar putea fi suspendaţi, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui şi un motiv de concediere.

Italia se află printre statele care au impus acest paşaport pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spaţii închise sau in interiorul restaurantelor. Ulterior, guvernul italian a extins folosirea paşaportului în cazul profesorilor şi al personalului din şcoli.

Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini, a declarat miercuri că guvernul este pregătit să meargă şi mai departe la reuniunea de joi.

„Ne îndreptăm spre un paşaport verde obligatoriu nu doar pentru angajaţii din sectorul public, ci şi pentru cei din sectorul privat(…)’Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID şi putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populaţiei’”, a declarat ea la postul de radio RAI, conform Agerpres.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi.

Potrivit Reuters, şedinţa de guvern de joi ar putea să fie una tensionată. Liderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii paşaportului verde, dar partidul său este divizat în această problemă.

Premierul Mario Draghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului. După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederaţii sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajaţii care nu doresc să se vaccineze. „Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”, a subliniat el.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI