Bani risipiți! Inspectorii ANPC au descoperit pălincă falsă la vânzătorii de produse „tradiționale” din zona Bran

Incredibil! Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au găsit la vânzătorii de produse „tradiționale” din zona Bran pălincă falsă. Aceștia au descoperit că băutura era, de fapt, alcool rafinat cu esențe.

Este vorba despre un bărbat din Bran, care vindea pălincă din diverse fructe. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului i-au confiscat marfa şi l-au amendat.

Acum, „producătorul” s-ar putea alege cu dosar penal.

„Ampla acţiune coordonată de preşedintele ANPC, Claudiu  Dolot, din acest weekend, din zonele frecventate de turişti, a scos la iveală şi astfel de probleme. Acest aşa-zis producător expunea la vânzare pălincă, ţuică, vişinată, afinată, realizată spunea dânsul tradiţional, din banane, portocale. Probabil tot crescute de dânsul, în zona Bran-Moeciu. Este o chestiune care în mod sigur, poate prejuducia consumatorul şi îl poate pune în pericol, prin faptul că nu cunoaşte cu exactitate ce substanţe, soluţii, alcool, arome sau alte substanţe a folosit pentru producerea şi contrafacerea acestor băuturi alcoolice.

Este important ca consumatorii să aleagă şi să cumpere produse doar din locuri autorizate şi să aibă o minimă verificare a acestora. În cazul băuturilor alcoolice este obligatoriu să existe acel timbru cu serie. Este important să apară pe etichetă toate informaţiile necesare de la producător, distribuitor, condiţii de depozitare, cât şi toată compoziţia existentă în acel produs. În cazul de faţă nu putem discuta de niciun dintre aceste elemente, ca urmare s-a aplicat  măsura de oprire de la comercializare a întregii cantităţi de produse şi bineînţeles, măsurile legale ce se impun împreună cu celelalte autorităţi care ne-au oferit sprijinul, respectiv Poliţia judeţului Braşov şi Direcţia Regională Vamală Braşov.

Există riscul ca această băutură să fie periculoasă pentru cei care au cumpărat-o deja, tocmai din acest motiv s-a luat măsura imediată de oprire de la comercializare. Nu putem şti cu siguranţă ce arome s-au folosit, ce colorant, sau ce alcool, pentru că în mod evident, în zona Bran-Moeciu, nu există culturi de banane, portocale şi ceea ce mai spunea acel domn, pentru a putea să le fermenteze şi să realizeze în mod corespunzător astfel de băuturi”, a precizat Sorin Susanu, comisar şef ANPC, pentru Antena 3.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI