Un bărbat din Iaşi, infectat cu malarie, una dintre cele mai grave boli din lume

Un bărbat din Iași a fost confirmat cu malarie, una dintre cele mai grave boli din lume. Omul are 59 de ani și a călătorit des în Africa, în interes de serviciu, și este vaccinat împotriva bolilor din țările tropicale.

Bărbatul infectat cu această boală s-a întors acasă pe 13 iunie, iar simptomele au apărut după circa două săptămâni. Apoi, el a mers la spital abia pe 20 iulie.

„La Spitalul de Boli Infecțioase s-a prezentat un pacient în vârstă de 59 de ani din Iași cu antecedente de călătorie în înteres de serviciu în Camerun, în Douala, atât în anul 2019, cât și în 2021.  Acesta a fost plecat în Africa în perioada 4 iunie 2021 – 13 iunie 2021. Simptomele specifice acestei boli infecțioase au apărut aproximativ după două săptămâni de la întoarcerea în țară, mai exact pe data de 2 iulie 2021.

Acesta prezenta frison și posibil febră, netermometrizată la domiciliu. Simptomele au fost însoțite de astenie fizică (oboseală) și vertij (amețeală).  Pacientul a precizat că aceste simptome s-au repetat la 7 zile de la debut, și anume pe data de 9 iulie 2021.  În aceste momente, pacientul este stabil din punct de vedere cardio-respirator, monitorizat permanent și s-a început tratamentul antimalarie.

Cazurile de malarie sunt relativ rare. Ultimul caz în județul Iași a fost în 2018″, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Bărbatul a ajuns la spital marți, 20 iulie 2021, după ce a stat mai multe zile acasă. El nu a făcut nici tratament înainte de a pleca în Africa Centrală.

„Acesta nu a primit profilaxia cu medicamente antimalarice, care începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o săptămână după ce persoana s-a întors.  Bărbatul nu a primit acest tratament nici în 2019, și nici în 2021, dar a fost imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI