Avertisment: Varianta Delta a coronavirusului se poate răspândi și în rândul persoanelor vaccinate cu schema completă

Oamenii de știință olandezi sunt de părere că și cei care s-au vaccinat cu schema completă împotriva coronavirusului se pot infecta cu tulpina indiană, avertizând că toată lumea trebuie să rămână prudentă.

Datele publicate luni de institutul olandez RIVM arată că, în special, varianta mai infecțioasă a SARS-CoV-2, așa-numita Delta, a fost cea care s-a transmis la persoane vaccinate în schemă completă. Circa 77% dintre pacienții noi de săptămâna trecută nu fuseseră vaccinați deloc, însă restul primiseră măcar o doză sau chiar pe ambele.

 „Inițial ne-am gândit că nu poți transmite virusul după ce ai fost vaccinat, dar nu pare să fie pe deplin și cazul variantei Delta. Am văzut oameni care au fost infectați, au fost ulterior vaccinați de două ori și acum sunt testați pozitiv”, a declarat virusologul Matthijs Welkers de la centrul medical UMC din Amsterdam.

Chiar și în spitalele din Țările de Jos au început să fie depistate cazuri de infecție la personal medical vaccinat în schemă completă.

Marion Koopmans, membru al comitetului științific guvernamental, spune că nu este neapărat surprinzător că oamenii vaccinați contractează virusul, având în vedere că vaccinurile nu oferă protecție completă. Nivelul de protecție este „mai mic decât a fost, dar nu există motive de panică”, a afirmat ea, pentru NOS Radio.

Numărul persoanelor vaccinate care sunt testate pozitiv a crescut brusc în Țările de Jos, notează și publicația La Libre. Spre exemplu, la Centrul medical universitar Leiden, 85% dintre angajații depistați cu COVID-19 fuseseră vaccinați în schemă completă.

Microbiologul Heiman Wertheim a explicat că, deși vaccinarea protejează împotriva celor mai severe forme de boală, varianta Delta ar generea un număr foarte mare de particule virale, de până la o mie de ori mai mare decât în versiunea originală a virusului.

„Din cauza numărului mare, virusul sparge apărarea”, spun expertul, el însuși confirmat recent cu SARS-CoV-2.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI